Assalamualaikum u alls..
Amacam, sihat hari ni?? Hope korang semua sihat disamping org tersyng ye..
Amacam, sihat hari ni?? Hope korang semua sihat disamping org tersyng ye..
Okay pagi ni aku nk bg resepi kt korg.. sape tahu karipap pusing?? Aa penah tengok? Nak tengok??
Haa gtu la rupanya... ni aku blaja dr mama akak angkt aku.. mama kate senang je nk btnye.. ok siap2 pen ngn kertas ye..
Bahan-bahan untuk kulit karipap
Bahan A
1- tepung gandum
2- marjerin
Bahan B
1- tepung gandum
3- lemak sayuran
4- sebiji telur
5- air
6- sedikit garam untuk perasa
Cara-caranya
# uli bahan A sehingga adunan boleh dikepal kepal
# kemudian uli bahan B pula.. uli sehingga tepung tidak melekit ditangan
# cubit sedikit demi sedikit bahan adunan A dan bulatkan..kalau nk sama rata timbang la..lbh kurang 15g
# bulat bulatkn juga bahan adunan B dan timbang sebanyak 35g
# kemudian sila ikut langkah seterusnya seperti gambar dibawah..
Mama kate goreng dalam minyak yang panas dan bnyak ye..jgn ditinggal atas dapur nnti kulit hangus xcntik katenye..
Siap!! Mudah kan..semudah ABC..hihi.. selamat mencuba ye!
5 comments:
meh sni sbijik 2 nak wat buka puasa..:)
Wow...my favourite kuih...ni sue buat or ur mum?
@Normi Niezawehehe...meh amik meh...kte wat special pnye tuk awk..hihi
@Rosniyati othmankami sama sama buat..pic tu mse sue blaja ngn mama..hah skrg kalau nk mkn dah pandi buat sndri dh,alhamdulillah..huhu
wahh..nampak sedap..huhu..post sini sikit~
Post a Comment