You follow me I follow u back

tabung

Monday, May 27, 2013

Petua Putihkan Gigi

sueomey's blog | 9:34 AM | 10Comments |

Disini aku nak share sikit petua untuk putihkan gigi yang kuning. Bukan gigi kuning sebab tak gosok gigi tau tapi disebabkan faktor seperti merokok, makanan dan minuman.

Masa kanak-kanak dulu gigi cantik je macam retis kan, tapi bila makin berumur gigi tu main kureng la putihnya tapi tak semua orang mengalami masalah macam ni. Ada je orang yang masih maintain putih berseri giginya.

Jom tengok apa petua yang korang boleh cuba. ^_^

1. Arang Kayu
Sebenarnya arang kayu juga sangat bagus untuk membersihkan kesan kuning pada gigi, namun bahan ini berbahaya kerana boleh merosakkan enamel secara kekal dan menimbulkan rasa sakit pada gigi. Oleh itu, anda sebaiknya tidak mencuba cara ini.

2. Lemon dan Garam
Anda boleh mendapatkan gigi putih cemerlang dengan menggunakan ubat gigi sendiri yang dihasilkan dari beberapa titisan jus lemon yang telah dicampur dengan sejumput garam dapur. Sapukan ia ke gigi dan gosok secara lembut seperti ketika anda sedang memberus gigi. Ini akan membantu menghilangkan kesan karat pada permukaan gigi.

3. Kulit Limau
Gosok gigi dengan menggunakan bahagian dalam kulit limau. Kulit limau mengandungi unsur pemutih yang sangat lembut, yang akan membantu menghilangkan kesan karat pada gigi tanpa membahayakan lapisan enamel gigi.

4. Daun Kari
Ambil enam helai daun kari, lalu dijemur di bawah terik matahari hingga kering dan rangup. Kisar keenam helai daun kari tersebut, setelah itu tambah kulit limau serbuk. Gosok campuran ini ke gigi setiap hari, maka nescaya dalam dua minggu anda akan mendapatkan gigi yang putih semulajadi.

Petua di atas mungkin ambil masa kalau nak betul-betul putih.Kalau rajin amalkan lah, insya allah boleh putih..nak seribu daya, tak nak seribu dalih..hehe..





Tuesday, May 21, 2013

My 200's follower

sueomey's blog | 9:35 AM | 3Comments |
Assalamualaikum...

Dear dairy, dah seminggu aku x update kau kan?? dah berhabuk dye.. alololo, kesian.. meh nak lap lap sikit..haa,,, dah bersih..

Hari ni aku nk review blog sorang aweks comelly.. Nama blog dia Eiyna Diaries.. Dye gelarkan diri dye kt blog sebagai cik sepet.. kalau tengok betol-betol pic dye ni mmg agak terserlah kesepetan matanya.. ape-ape pon awak tetap comeyll..huhu.. muda lagi adik neyh, sebaya adik aku jugak.. She's from butterworth Penang..blog yang dibuat ni pon macam blog aku, tak berapa nak private sgt.. ape-ape nak dikongsi akan di tulis dalam blog..Nak taw lebih tentang gadis comeyll ni? Klik jelah Eiyna Diaries..

This is her blog..comeyll kan??

Dear Eiyna, thanks for support my blog, thanks ye sudi jadi follower sis yang ke 200.. as a gift..sis akan support blog awak, and akan pomote blog awak neyh k..Thank you so much, Gamsahabnida, Muchas Grrasias, hihi..

Anyeong!


'uncle' nuffnang