You follow me I follow u back

tabung

Friday, May 3, 2013

Nur Lembah Lenggong Eco Resort

sueomey's blog | 3:54 PM | 17Comments |

Assalamualaikum semua..hurm dah hampir seminggu aku tak update post kan.. But now, ade something la nk share dgn my miss dairy ni..huhu

On 26,27 & 28 April, aku di invite tuk join satu teambuilding yang dianjur oleh department FFSD Gombak. Mulanya ingat aku tak diajak,al maklumlah part time je kot, last-last minit pulak bos aku bgtaw yg aku kne join teambuilding kali ni..pergi jelah..ble lagi nak jalan jauh kan??


Nur Lembah Lenggong Eco Resort Perak, kat situ lah tempat yang aku pergi tuk teambuilding baru-baru ni.. Banyak jugak aktiviti yang dijalankan, mcm flying foxs,water rafting, night walking,explorace, culture night & telematch.. Seronok sebab semua aktiviti ni xpernah aku buat, dan lain dari yang lain.. Instruktor ktorang memang terbaik.. Kalau tengok muka memang kecut perut,al maklumlah,bekas tentera.. tp sbnrnye dia sgt baik..
Okay ini la En Mohd Noor our Instructure



First day ktorang sampai sane dah hujan,lebat giler kot, tp alhamdulillah ble nk start aktiviti je hujan berhenti.. Flying Fox adalah game pertama yang ktorang buat.. Memang terbaik..rase macam xpuas je buat skali.. Ingat nk buat lagi sekali tp masa tak mengizinkan, org lain beratur panjang lagi nk buat, hari pon dh nk senja mse tu..

We all the MATANG GROUP!

Menerima taklimat ringkas mengenai aktiviti yang akan dilakukan. Sempat lagi Kak laila bt muka macam tu..haha

Haha, kak syeera yang comeylL

Okay..itu aku dengan Kak Leha (kak ita)


Malamnya pulak ktorg diberi tugasan tuk buat logo bendera mewakili kumpulan, mse tu bersame-samelah menconteng kain yang putih tu smpi jd kelam..huhu..

Mula menconteng..hehe
Jam 10 mlm pulak ktorg buat aktiviti night walk dalam hutan, aduii dah la bru lepas hujan, nasib baik malam tu bulan terang, nmpak la jugak mse jalan dlm hutan tu, agak menyeramkan jugak walaupon ade cahaya bulan, berjalan sorg diri xdk org depan belakang hanya jalan berpandukan benang je. Mase duk meredah hutan tu ade pulak yang datang kacau,buat bunyi suara mengilai la,pijak-pijak ranting la.perghh!!, takut gler kot mse tu, sabor jelah,bnyak-bnyk doa moga cepat smpai..memang laju la aku jalan mse tu,tak tengok dah kiri kanan. Alhamdulillah xdek pape yg jadi malam tu,cuma yang tertonggeng jatuh tu nasib lah,jalan licin kot..hakhakhak.

Hari kedua la hari yang aku tggu, water rafting.. sebelum tu, macam teambuilding yang lain la, kita senaman dulu!..yeay!..senaman yang instruktor ktorang ni buat lain dari yg lain,bkn seprti senaman biasa..katanya senaman ni bkn shj tuk fizikal tapi mental jugak..agak penat tapi ade sesuatu yg ktorng dpt mse ni..


Berposing dulu la sebelum pergi berakit..tuk kenangan kami semua

Okay, mase tuk water rafting..mlenye aku ingat ktorg naik la tiub yg ade tu, rupanya kne buat sendiri dengan buluh tu,haa hambik kau,nama pon berakit kan, memang basah la mandi peluh waktu tu. 





Dah siap ikat semua ktorg dilepaskn kt hulu sungai Kg Sawa..Perasaan mse bt water rafting tu mmg xdpt digmbarkn keseronokannya..syiok habis la!..pulak tu sme-sme mendayung ikut kumpulan..hampir 2jam lebih ktorang dlm sungai redah arus..pengalaman yg tak kan aku lpekan..Sampai tempat penginan\pan semua serbu kantin,lapar gler kot pas main air..








Gambar selesai ber 'water rafting' yang sangat jauh, camera man malas nk ke seberang mse ni..huhuhu

Yang kurang seronoknya,ptg lepas water rafting tu ktorang kne plak bt aktiviti explorace,smua peserta mse tu kepenatan,ingat mmg tak buat dah explorace tu, tp kne jugak,nasibla En M.Noor baik hati,katenya main ni tak perlu nk rush,layan aje..alhamdulillah selesai jugak akhirnya game tu walaupon tak semua task disiapkn..



Malam tu pulak malam kebudayaan (culture night)..ktorng semua diberi tema filem P.ramlee...so ktorg di minta supaya buat persembahan berdasarkan filem-filem lagenda P.ramlee lah. Kumpulan aku memilih tuk berlakon scene dari filem nujum pak belalang..haha,kelakar kot malam tu,mne taknye,reherseal lain tp time nk belakon lain pulak,tp memang kumpulan aku buat yg terbaik la mse tu...

Ni kumpulan aku, Matang Memang Mantop!!

Pak Belalang yg malas..huhu
Dengan tekun menilik..haha

"Aaa itu dia, kambing di bwah pokok, yang lembunya dibawah jambatan.."


"kau tak nampak?Aaa kalau macam tu 3 kali jumaat lagi jalan lah kau"

Yang ini kumpulan Selama, filem yang dilakonkan waktu ni ialah Ali Baba Bujang Lapok
HAII!..



HAII!..

Pagi hari terakhir sebelum penutup tu ktorg ade bt senaman lagi, kali ni bermacam style yg disuruh buat..korang tengok la sendiri gambar ni..

Lepas bersarapan ktorng smbung dgn management game..main smbung-smbung tali bersama ahli kumpulan..seronok, dapat belajar satu skill yang baru..




Game yang kedua plak game yg baru yg blm pernah aku buat, bahan-bahan yg dibri, sebatang paip panjang yg hujungnya diikat dgn marker pen dan benang disekeliling paip tu, dan sehelai kertas mahjung.. Caranya, tulis nama kumpulan atas kertas mahjung tu dgn mnggunakan pen panjang tadi..haa,korang dapat bayang tak??kalau tak korang tengok gambar bawah ni..




tadaa..hasilnya..
Ada yang sampai terkoyak kertas..

Lastly, hari penyerahan hadiah..alhamdulillah,selepas berhempas pulas selama 2 hari, kumpulan aku menang tempat ke 3 dri 6 kumpulan..top 3 u alls!..haaa..hebat jugak kumpulan aku ni ye..hihi..
Jam 2.00ptg ktorang bertolak balik ke Gombak, 2jam perjalanan ktorang bhnti kat R&R Tapah,shopping sket mse tu, tak tahu nk bli ape,yg ade buah je bnyk,so bli la sket bwak balik umah..sampai ke gombak pukul 6.30 ptg then terus bertolak balik ke Kuantan..

Berhenti rehat lagi kat R&R Temerloh.. Ade pulak mamat-mamat bola sepak Pahang makan kat situ..dalam bnyak-bnyak pemain, 1 je yg aku berkenan..nk tahu spe??

Haa ni dia..Matias..hensem gler kot..

Gambar tak brape nk clear sgt sbb org yg tolong ambik gambar tu katenye tengah menahan kentut sebab minum kopi jantan..hahahahaha..tak senonoh betoii..tiba ke destinasi pada jam 10.30 malam


..TAMAT...

17 comments:

Harith Iskandar said...

lama sungguh tak pergi team building ...tgk gambar je trus tingat yg lame2 tu... :)

Siti Zulaikha Shuib said...

panjang btol nama tempat tu haha.
aktiviti smer best2, tringat zaman camping kt skola =)

Siti Zulaikha Shuib said...

panjang btol nama tempat tu haha.
aktiviti smer best2, tringat zaman camping kt skola =)

sueomey's blog said...

@Harith Iskandarhaha,kalau xpergi teambuilding pon bt dengan kengkawan pon seronok..tp make sure ramai2 la,baru seronok..

sueomey's blog said...

@Siti Zulaikha Shuibmemang sgt best,mse skolah dlu agak terikat aktiviti tu,tp skrg memang best la,mcm2 bnda boleh belajar dari aktiviti tu..

Alien Ohsem said...

Nice place! :)

sueomey's blog said...

@Alien Ohsemyess..very nice!

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Wahhh....sronok dpt join TB ni kan. Most of company jugak ada TB ni. Konsider mcm xtvt wajib setiap quarter.

thomas said...

Memang enjoy kalau team building di tempat yg best mcm ni.

Tinta Lana said...

Salam.

Waaa, saya suka aktiviti mcmni!!

Best join aktvti cmni, even tak pernh mencuba pun, skali dah cuba, pasti nak lagi,hahahaha

sueomey's blog said...

@Mohd Ridzwan Abdullahhaah,sue pon first time join teambuilding dgn geng office..

sueomey's blog said...

@thomassangat enjoy,lagi ramai lagi seronok ;)

sueomey's blog said...

@Tinta Lanawkslm..sgt enjoy...sue beruntung sangat dapat join teambuilding ni..

tenku butang said...

cumeynya icon2 yg gerak2 kat atas tuu..!

189

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Mizz Aiza said...

menarik aktiviti macamni.. last skali akak buat masa study dulu anjuran kelab rakan muda..

sueomey's blog said...

@Mizz Aizakan?mmg best..kalau akak kje boleyh la suggestkn bt teambuilding ni..seronok kak,mmg xrugi..lagi ramai lagi bgus.

NurainSuperr said...

wahhh bestnyaa ! tak pernah pergi aktiviti mcm nii

'uncle' nuffnang