You follow me I follow u back

tabung

Thursday, April 25, 2013

Meaning Of Gwiyomi

sueomey's blog | 11:53 AM | 13Comments |
Assalamualaikum.. Anyeonghasaeyo chinggu.. gwenchanayo?? Haha tetiba plak cakap korea nih..adehh.. demam korea yang ntah bila akan habis..

Terbaru, trend terkini yang dibawa oleh artis Korea ni adalah 'Gwiyomi'.. Korang tahu apa tu gwiyomi?? Mula-mula aku ingat gwiyomi ni sejenis makanan dari korea taw, ntah macam mne la boleh aku kate gwiyomi ni makanan, (mle rase ketinggalan dah waktu tu) haha.. Lepas je aku tgk kat wall fb aku melambak-lambak org post tntng gwiyomi gwiyomi ni baru lah aku tahu apa benda gwiyomi tu sebenarnya.. Ramai dah yang addict benda ni, nasib aku tak terlibat same..sekadar tengok org buat tu boleh la..
Meh nak citer sket latar belakang Gwiyomi ni..

Penyanyi K-pop Korea Selatan yang bernama Hari mengeluarkan single terbaru yang bertajuk 'Kwiyomi'..Mula menjadi popular apabila salah seorang ahli kumpulan BTOB iaitu Jonh Ilhoon mencipta satu pergerakan isyarat yang juga dikenali sebagai 'gwiyomi player' dengan mengira nombor berserta isyarat yang comel. Pertama kali dicipta dan disiarkan dia dalam salah satu program TV di Korea dimana semua peserta di sana turut melakukan aksi comel tersebut.
Gwiyomi berdasarkan kata sifat yang "gwiyeo-un", yang bermaksud comel. Gwiyeo bermakna kelucuan, dan "-un" adalah satu bentuk conjugation diubah bagi setiap penggunaan yang dimaksudkan. Perkataan "-mi" pula mempunyai kesan personifying kata sifat, dan dengan itu mengubah perkataan ke dalam kata nama. Jadi "gwiyomi" bermaksud seseorang yang comel.

 Ni pergerakan tangan tuk buat Gwiyomi

this is the creator of Gwiyomi..

Dah ramai orang Malaysia kita duk tiru gaya ni, artis pon ade Nyah! Tapi ada Muslim yang kreatif, katanye dari bt 'gwiyomi' ni baik 'gi ngoji'.. Haha korang dah tengok video dia?? Kalau belum klik Sini.. Ohsemm! memang terbaik! 

Okay, tu saje tuk post kali ni.. Bye2 Anyeong! ;)

13 comments:

Nana Liena said...

hehe.. macam2 sekrang nie..menyampah tgk..ahaha

ima said...

entah bila demam gwiyomi ni nak habis , dah muak dah ..
Tapi gwiyomi versi islamik tu best .. :D

sueomey's blog said...

@Nana Liena haha...kadang2 tu menyampah jugak..ape la yg hebat sgt gwiyomi ni ye??

sueomey's blog said...

@imantah,selagi xdek bnda baru salgi tu gwiyomi ni berleluasa..yg islamik tu the best kn??haha

Hafizah Alsa said...

dah tengok versi muslim juga. hehehe. bermanfaat. gi ngoji

NurainSuperr said...

gyiomi lagi okay dr harlem shake :)

norsuhaida salleh said...

@NurainSuperrhaha..betol3..sue stuju ;)

Anonymous said...

mai lah tengok gwiyomi gif hubby eja. hehe

My Freedom said...

haha, bru tau asal usul gwiyomi ni.sblm ni duk tgk je org buat gwiyomi kt utube.. ^_^

norsuhaida salleh said...

@Anonymouseh hubby bt gwiyomi..haha,so sweet ;)

norsuhaida salleh said...

@My Freedomkan?kalau xbca xtahu..huhu..

MiSs NoRmaLa NorFiqZ said...

giwomi..so sweet

Lisa Sheila said...

Lisa juga yg terkebil2 bla tengok tbe2 je muncul fenomena gwiyomi..huhu...mcm2 skrg ni..

'uncle' nuffnang